SÅLD
SÅLD

SALTSJÖQVARN 31, 4 tr

Adress:­ Saltsjöqvarns kaj 31
Våningsplan: 4 tr, hiss
Antal rum: 3 rum och kök
Pris: 5 650 000 kr
Område: Nacka – Saltsjöqvarn
Boyta: 69 m²
Månadsavgift: 4 334 kr/mån
Iréne Hildebrandt
Fastighetsmäklare
0708-55 03 11
irene@individafast.se
Camilla Söderbaum
Mäklarassistent
08-121 506 01
camilla@individafast.se

Unik fastighet från 1889

Omgjord från 2 rok till 3 rok

Balkong med utsikt mot vattnet

Djupa fönsternischer

Särskilt bra planlösning

Genomgående mycket gott skick

Här bor man i hjärtat av svensk historia

1889 uppfördes den magnifika Saltsjöqvarn i gotisk stil. Kvarnen var i drift till 1988 då verksamheten definitivt lades ner. Kvarnen är q-märkt, vilket innebär att den inte får rivas och fasaden inte får förvanskas. Ända sedan detaljplaneringen har målsättningen i stället varit att renodla och förstärka byggnadens karaktär. Renoveringen är varsamt genomförd och man har tagit vara på existerande material. Historiens vingslag gör sig påminda bland annat genom fönstersättningen, djupa fönsternischer med utsikt mot vattnet och pampig pelare i vardagsrummet.

En tvåa blev en trea – utmärkt planlösning

Den här rymliga tvåan är ombyggd till en välplanerad 3:a. Det visade sig bli en utmärkt planlösning. Master bedroom med sin rymliga storlek och tillhörande walk-in closet byggdes om till en smart förvaringslösning med skjutdörrar. På så sätt gavs plats för ett litet gästrum/arbetsrum.

Det stora sovrummet har stort vackert fönster med djup fönsternisch i kalksten och utsikt mot vattnet och det aktiva båtlivet. Solen strålar in i vardagsrum och sovrum efter lunch och från balkongen kan man även njuta av att se solen gå ned. Balkongen nås från vardagsrummet genom vackra dubbeldörrar med glaspartier.

Det sägs att solnedgångarna är magiska. När det är dags att sova ger det specialanpassade mörkläggningsgardinerna från golv till tak en härlig sov komfort.

Det rymliga badrummet är beläget i anslutning till hallen. Det är utrustat med dusch men för den som föredrar badkar finns det plats för det. Extra bekvämt med komfortvärme i golv, både tvättmaskin och torktumlare samt praktisk arbetsbänk och bra förvaring i överskåp. Allt är smakfullt och stilrent.

En bostad med bra förvaring kan vara en avgörande faktor för en köpare. Den här lägenheten erbjuder verkligen det. I hallen och i båda sovrummen finns garderober bakom skjutdörrar, varav hallen även har en spegeldörr. Även längs ena väggen i vardagsrummen finns plats för smart förvaring. Nuvarande ägare har verkligen tänkt till både vad gäller planlösning och möblemang.

Vardagsrummet har bra umgängesytor som inbjuder till middagar med plats för många. Köket kommer från Myresjökök. Även det har bra förvaring, rostfria vitvaror, micro och ugn i arbetshöjd och integrerad diskmaskin.

Utanför fönstren skiftar motivet ständigt. Vackra sommardagar passerar hundratals fritidsbåtar förbi. Dagligen kommer kryssningsfartygen på besök och alla upptänkliga flytande farkoster, örlogsfartyg, kajaker, husbåtar och segelskutor vilket gör att scenariot ständigt ändrar sig. Sommarkvällar fylls himlen av luftballonger och ibland hörs tonerna från Allsång på Skansen tvärs över Saltsjön.

Här bor du i en marin idyll nära naturen och storstan. Vackra promenadstråk längs kajen och underbar utsikt mot Gamla Stan, Djurgården och inloppets aktiva båtliv.

Det hela började med att vi var nyfikna på området Saltsjöqvarn och då fick vi se att just denna lägenhet var till salu. Vi besökte den första visningen och blev så förtjusta att vi direkt sa att ”denna ska vi bara ha!”. Det blev inga fler visningar efter det då vi fick den. Vi tyckte att lägenheten var så vacker invändigt och att den låg i ett så spektakulärt vackert hus precis på kajen.

Det finns många fina fördelar med att bo här som vi redan fick se på visning bland annat den fina utsikten från balkongen och de vackra detaljerna inne i bostaden som speglar fastighetens historia.

Att bo i Saltsjöqvarn har även visat sig vara väldigt trevligt då vi fortfarande har närheten till Stockholm, Djurgården och söder tack vare SL båtarna och den övriga kommunaltrafiken. Vill man handla mer än bara mat så är det nära att ta sig till Sickla Köpkvarter med en del butiker i gamla fabriksbyggnader, ta Saltsjöbanan, bilen eller bara cykla utmed vattnet.

Gillar man att cykla eller promenera så finns det även fina stråk bort till Nacka Strand.

Föreningens goda rykte och ekonomi gjorde även köpet till ett bra val.

Genom årens lopp medan vi bott här så har vi lagt ner lite tid och energi i förbättringar i bostaden. I sovrummet har vi låtit installera specialsydda hotellgardiner som både mörklägger och kan skapa en mer privat sfär i sovrummet genom att täcka för glaspartiet i väggen. En hopfällbar extra bänkskiva i köksdelen monterades för att skapa både avlastningsyta och en möjlighet till barhäng.

En annan stor förändring som skett i bostaden är att vi tagit bort den stora klädkammaren och ersatt med ett extra rum som idag används som gästrum och kontor. Vi har sett till att rummet är ordentligt ventilerat och har en glasdörr som släpper in ljuset. Det stora sovrummet har fortfarande en rymlig skjutdörrsgarderob även gästrummet har en skjutdörrsgarderob för extra förvaring.

Att kunna sitta på balkongen med ett glas vin och se på när barnen leker på gräsmattan, båtarna som passerar och se solen gå ner över Gamla stan är verkligen underbart och något vi har kommit att verkligen uppskatta.

En annan fördel som vi inte trodde vi skulle uppskatta så mycket som vi gjort är att bo i samma fastighet som hotellet. En separat ingång för föreningens boende skapar möjlighet att ta del av hotellets gym och spa. Även närheten till restaurangen är fantastisk, för att inte tala om frukostarna som är helt underbara.

När gäster kommer på besök så kan de bo på hotellet så de får hotellkänslan samtidigt som det känns som om de hälsar på.

Att bo så här vackert ger en garanterat mersmak och det hände även för oss. Anledningen till att vi flyttar är ett behov av något större och då föll det sig att röra sig lite längre ifrån stan men behålla det naturnära för att få en liten nystart. Det är något vi verkligen ser fram emot men det är självklart bitterljuvt att få lämna Saltsjöqvarn.

Saltsjöqvarn – Nordens Venedig

Saltsjöqvarn har blivit ett mycket populärt område tack vare sitt vackra läge vid Stockholms inlopp. Framförallt är det närheten till stan som är så fängslande, samtidigt som du bor i ett lugnt och avkopplande område vid vattnet. Här finns härliga promenadstråk och breda bänkar längs den vackert stenbelagda kajen som bitvis är kantad av en bred träbrygga. Utsikten är verkligen trollbindande. Från kajen går bland annat båten till Nybrokajen året om med SL-kortet. Mycket goda kommunikationer med Saltsjöbanan och bussar som går varje minut till Slussen. För den som tycker om att promenera och cykla finns utmärka möjligheter för det längs kajen in till stan.

Brf Stora Kvarnen

Byggnaden på fastigheten uppfördes i slutet av 1800-talet och stod färdig 1890. Där drevs en kvarnverksamhet i ca 100 år och 1996 köpte NCC fastigheten för att ställa om till hotell och bostäder som stod klara för inflyttning 2010. Föreningens fastighet består av 23 bostadsrätter (våningsplan 3-10). Det finns inga tvättstugor eller föreningslokaler. För fastigheten finns det en 30-årig underhållsplan upprättad som årligen uppdateras av styrelsen.

Bostadsfördelning:
8 st (2 rok), 2 st (3 rok), 11 st (4 rok), 1 st (5 rok), 1 st (6 rok)

Föreningen är fullvärdeförsäkrad i Moderna Försäkringar inklusive kollektivt bostadsrättstillägg för samtliga lägenheter. Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastum och den tekniska förvaltningen sköts av NKG Fastighetsservice AB.

Det finns förråd på våning 3, extra säkert med ståldörr med karm. Gemensam tvättstuga saknas.

Sophantering: nedkast till sop-sug finns utanför det externa trapphuset. Gemensam miljöstation finns inom området. För mer information om föreningen, se ÅR.

Kabel-TV och bredband
Telia Fiber bredband 100 Mbit/s, Kabel-tv utbudet lagom och fast avgift för IP-telefoni, ingår i månadsavgiften.

Garage
Föreningen disponerar över 23 garageplatser i gemensamt garage via Saltsjöqvarns Samfällighetsförening. Garaget ligger i direkt anslutning till huset och det finns lediga platser att hyra för 1 000 kr/mån. Det finns även gästparkeringar.

Pendla med buss, båt eller tåg

I den övre delen av Saltsjöqvarn stannar bussen på hållplats Saltsjöqvarn intill Mannagrynstorget som bland annat tar dig till Slussen och Centralen. Hållplatsen Henriksdal ligger på promenadavstånd och den trafikeras av flertal bussar och Saltsjöbanan.

Ta hissen ned från Mannagrynstorget ner till kajen och ta båten med SL-kortet in till stan, året runt. Längs kajen kan du även både cykla och promenera till Södermalm.

Elite Hotel Marina Tower

Beläget i samma fastighet som lägenheten i den unika kvarnbyggnaden som sedan 2010 är renoverad och ombyggd till bostäder och ett modernt affärs- och konferenshotell med fokus på hälsa och välbefinnande.

Den vackra byggnaden står ståtligt på kajkanten med Stockholms b