SÅLD
SÅLD

PRÄSTGATAN 44B

Adress:­ Prästgatan 44B
Våningsplan: <1 tr
Antal rum: 2 rum och kök
Pris: 10 100 000 kr
Område: Gamla stan
Boyta: 92 m²
Månadsavgift: 2 059 kr/mån (inkl. el & bredband)
Iréne Hildebrandt
Fastighetsmäklare
0708-55 03 11
irene@individafast.se

Sällsynt tillfälle

Underbara sällskapsytor

Med känsla av 1600-tal

Charm och karaktär

I hjärtat av Gamla stan

Låg belåning och låga avgifter

Fantastiskt boende i fastighet med spännande historia, uppförd på 1600-talet

Sällsynt tillfälle att skapa ett unikt boende i Gamla stan. Ljus våning med charm och genuin karaktär, attraktivt belägen i mysiga kvarter, ett stenkast från Stortorget.

Härlig våning med genuin atmosfär i historiska kvarter, lugnt belägen mellan två gågator. Genomgående planlösning med kök som vetter mot Prästgatan och vardagsrum samt sovrum mot Västerlånggatan.

Våningen har många vackra originaldetaljer såsom djupa fönsternischer, väggpaneler, genomgående breda gedigna brädgolv och höga golvsocklar. Två stycken kakelugnar varav en i salongen som fungerar och en i sovrummet (plomberad).  3 m i takhöjd, stuckatur, takrosett. Detta bidrar till en härlig rymd vilket är ovanligt i Gamla stan.

En social bostad med generös sällskapsyta

Magnifikt sällskapsrum med tre höga fönster som vetter ut mot Västerlånggatan och med fri utsikt mot Skräddargränd med en vy som är karaktäristisk för Gamla stan med dess slingrande gränder, äldre bebyggelse med fasader i alla gula nyanser och kullerstensgator. Fönstrens placering i sällskapsrummet med eftermiddagssol ger ett härligt ljusinsläpp i rummet och ger en luftig känsla i bostaden. Mittemot de tre fönstren på andra sidan rummet tronar en vacker rektangulär kakelugn i vitt och blått.

Vackra speglade pardörrar skiljer vardagsrum från sovrummet som är synnerligen rymligt, även här med isolerglas på fönstren vilket bidrar till behagligt lugn. Även här finns en vacker kakelugn som dock inte är eldningsbar. Gott om plats för mycket förvaring om man önskar bygga in garderobsvägg, för närvarande finns garderober i sovrum samt utanför badrummet. I anslutning till sovrummet ligger badrummet, helkaklat i blått.

Rymligt kök med plats för stort matbord att sitta många vid. Stora fönster med riktigt djupa fönsternischer och utsikt mot charmiga Prästgatan och dess vackra fasader. Härlig stor murad spiskåpa, inbyggd ugn, glashällsspis, bänkskiva i svart laminat, kyl och frys. Bra förvaring och arbetsytor. Stor del av köket kan med fördel bevaras och kompletteras för att lyfta fram den historiska känslan.

Samtliga brädgolv i våningen slipades och lackades samt ytskikten i hela våningen målades om för några år sedan.

Våningen nås antingen via Prästgatan eller från Västerlånggatan, från Västerlånggatan är våningen belägen på 2 tr och från Prästgatan 44 är det ca 1 tr vilket kan vara till en fördel då fastigheten av naturliga orsaker inte har hiss.

Ledig omgående om så önskas!

Personliga visningar

Vi erbjuder personliga visningar för de som vill komma och se bostaden på egen hand. Kontakta oss för att boka tid!

Säljarens berättelse

Den här vackra bostaden har varit i familjens ägo sedan 60-talet. Det har sedan dess funnits en stark känslomässig koppling till lägenheten men även till kvarteren men nu är beslutet fattat att gå vidare. Det finns många vackra detaljer från förr men för ca 4-5 år sen målades ytskikten och golven slipades och lackades. Även en del av köket har gjorts om.

Tidigare fanns en entré in till köket som nu är stängd till förmån för en bättre umgängesyta. Går man väldigt långt bak i tiden så var detta troligtvis jungfruingången. I köket finns nu plats för många att umgås och njuta av goda middagar. Utsikten vetter mot den lugna Prästgatan. Beläget endast en halvtrappa upp från Prästgatan och eftersom hela våningsplanet tillhör bostaden är det enkelt att bo här även om huset saknar hiss.

Både vardagsrum och sovrum har fönster ut mot Västerlånggatan. Mycket historiska och välkända kvarter med butiker och restauranger. Det är ingen insyn från gatan då den här delen av fastigheten ligger högre upp än Prästgatan. Många förknippar Västerlånggatan med liv och rörelse året runt och det stämmer. För att lägenheten skulle bli tyst så har isolerglas installerats på samtliga fönster vilket gör att man inte hör sorlet från gatan. Det är smakfullt gjort och påverkar inte de vackra spröjsade fönstren till utseendet.

Det här är verkligen en bostad med själ som man känner av så fort man kliver in genom entrén.

Prästgatan genom tiderna

Prästgatan beskrivs ofta som väldigt lugn och stillsam. Till skillnad från många andra gator och torg i Gamla stan så finns här endast någon enstaka butik och restaurang. Här kan man njuta av den historiskt vackra atmosfären i lugn och ro.

Prästgatan nämndes först år 1529 och är ca 470 m lång. Den har fått sitt namn efter de bostäder som byggdes längs med gatan på 1500-talet för stadens präster, då kallat kaplaner. Det är dock först år 1885 som Prästgatan ser ut som den gör idag, tidigare har den varit uppdelad under olika namn.

Tittar du länge så hittar du flera detaljer som andas historia. Vid hörnet mellan Kåkbrinken och Prästgatan finns runstenen U 53 inmurad i husgrunden och en kanonpipa i hushörnet. Runstenen antag vara från 1000-talet och huggen av en runhuggarmästare från Uppland. På runstenen står det: Torsten och Frögunn lät resa stenen efter sin son. Antagligen har den kommit hit som byggmaterial och var den har stått tidigare är okänt. Kanonpipan däremot placerades i hörnet någon gång under 1600-talet som hörnskydd mot de stora vagnar som började trafikera de smala gatorna.

Under 60- och 70-talet gjordes årligen flera genomgripande ombyggnader av hela fastigheter runt om i Gamla stan. 1971 inkom ett ombyggnadsförslag i samband med ägarbyte av dubbelfastigheten kv. Morpheus 2.3 som har entréer från såväl Västerlånggatan som Prästgatan.

Hela bottenvåningen mot Västerlånggatan upptogs av butikslokaler och våningen över av kontor. I ovanvåningarna och på nedersta vindsplanet fanns bostadslägenheter av varierande storlekar. Det var främst dessa som skulle få standardförbättringar, med åtminstone WC i de flesta lägenheterna. Kakelugnarna fanns kvar enligt stadsmuseets inventering.

En hel del medeltida murverk dokumenterades på 70-talet i alla källarväggarna med endast ett undantag. Även den medeltida källartrappan i NV hörnet av fastigheten är bevarad men igenlagd i bottenvåningen och källarna nås sedan 1800-talet via det sekundära murgenombrottet.

Leva och bo i Gamla stan

Det är ingen som kan förneka att Gamla stan är Stockholms charmiga stadskärna. Här bor du mellan sevärdheter, butiker, restauranger och framför allt historien. De slingrande kullerstensbelagda gatorna kan för den oerfarne kännas som en labyrint där man lätt går vilse men för dig som har förmånen att bo här promenerar du vant till favoritrestaurangerna och vet var de bästa specialbutikerna ligger.

Visst, man kanske behöver avsäga sig vissa bekvämligheter som garageplats under huset eller väldigt rymliga badrum som kanske finns i nyproduktion men du får i stället så mycket mer. De historiska vingslagen syns överallt i denna levande stadsdel som tack vare turisterna är aktiv året runt. Ett stort utbud av restauranger och caféer gör att man kan utforska och variera sig utan att för den delen alltid hamna på samma ställe, även om man så klart hittar sina favoriter.

Butikernas och restaurangernas skyltning präglar till stor del gatumiljön i Gamla stan. I många fall är skyltningen samkomponerad eller anpassad till byggnadens arkitektur. Hängande skyltar av smidesjärn. En stor del av Gamla stans butikslokaler samt butiksfasader med skyltfönster är bevarade från tiden runt förra sekelskiftet som då var Stockholms kommersiella centrum ända fram till det sena 1800-talet, varefter Norrmalm övertog den rollen.

Kommunikationerna är mycket bra då tunnelbanan ligger precis i närheten och flera bussar passerar ön. Tack vare att man verkligen bor centralt så är promenad och cykelstråken många och man har nästan allt inom gångavstånd.

Brf Morpheus 2

Byggnaden på fastigheten uppfördes ursprungligen under 1650-talet. Under åren 1970-71 gjordes en total ombyggnad och renovering då nuvarande lägenhetsindelning och utformning tillkom.

Föreningen innehar 11 lägenheter med bostadsrätt, till föreningen hör även 4 butiker som alla är uthyrda samt en lokal. Butikerna är belägna utmed Västerlånggatan.

Föreningens ekonomi är god med mycket låg belåning. Månadsavgifterna är låga och sänktes med ytterligare 10% år 2020. Även hushållsel ingår för närvarande i månadsavgiften. Se årsredovisning för ytterligare information.

Föreningen utgör en äkta bostadsrättsförening.

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad genom Stockholms Stads Brandförsäkringskontor

Överlåtelseavgiften är 1 190 och pantsättningsavgiften är 476 kr.

Tvättstuga finns i huset. Källarförråd finns till varje lägenhet.

Kabel-TV och bredband
Föreningen har avtal med Com Hem, Internet/bredband och tv anslutning ingår för närvarande i månadsavgiften.